FARBY AKO ICH (NE)POZNÁME......

08.02.2007 Celý región

„ Poznávajúci nie je vševediaci a vševediaci nepoznáva... . “\r\n\r\nVäčšina z nás vníma farby prostredníctvom zraku. Pomocou očného nervu snímame ob...
„ Poznávajúci nie je vševediaci a vševediaci nepoznáva... . “

Väčšina z nás vníma farby prostredníctvom zraku. Pomocou očného nervu snímame obraz a cez hypofýzu sa spojíme aj so svetom svojich pocitov. Cez medzimozog ovplyvňuje svetlo funkcie nášho organizmu. Málokto z nás si uvedomuje, že farby na nás nepôsobia len pomocou zraku. Ich energiu prijímame celou svojou bytosťou. Na ľudstvo pôsobia už celé tisícročia.

Už Pythagoras v r. 560-496 pr. Kr. poznal liečivé pôsobenie farieb. Podľa jeho ponímania tri základné farby- červená, žltá a modrá súviseli úzko s telom, dušou a Duchom. Neskôr mnohí iní učenci sa pokúšali o vedecké či holistické dôkazy pôsobenia farieb. Medzi nich patrili Kepler, Newton, Planck, Einstein, Goethe. Ak Newton rozoberal farby z čisto fyzikálneho hľadiska, Goethe dokázal pomocou pokusu, že farby ovplyvňujú aj ľudskú psychiku a pôsobia na náš vnútorný život. Ak slepca zaviedli do miestnosti, ktorej steny boli natreté na modro, jeho telesná teplota klesla. Hneď nato ten istý človek vošiel do miestnosti s červenými stenami a jeho teplota stúpla. Goetheho pohľad na svet bol celistvý, vnútro spájal v vonkajškom neoddeliteľne a teda i farby chápal v tomto vzťahu . Dospel k poznaniu, že farbu musíme prežiť, aby sme cítili ako pôsobí.

J. W. von Goethe sa o svojej celoživotnej práci vyjadril: „ O tom všetkom, čo som vytvoril ako básnik, si nič nenamýšľam. Žili predo mnou väčší básnici, žijú so mnou väčší básnici a budú takí aj po mne. Že som ale vo svojom storočí jediný, kto sa zaoberá tak ťažkou vedou ako je náuka o farbách, a jediným, ktorý pozná pravdu, na tom si zakladám! “

Použitie farieb patrí k najstarším formám liečenia. Archeologické nálezy dokazujú, že ľudia poznali súvislosť medzi životnou silou a farbami už v dobách pred viac ako 10 000 rokmi. Liečenie farbami sa praktikovalo už v legendárnej Atlantíde, v Egypte, Indii, Mexiku, Číne sa farby bežne užívali pri terapii pri ošetrovaní fyzických i psychických problémov. V Egypte sa na tento účel stavali chrámy farieb so 7 miestnosťami, z ktorých bola každá v jednej spektrálnej farbe. O význame chrámov slnečného svetla v Heliopolise svedčí aj to, že k nim od pyramíd v Gize viedla svätá cesta.

Záujem o farby v dnešnej dobe začína vzrastať. Pribúda ľudí, ktorí si na vedomej alebo podvedomej úrovni uvedomujú, že farby sú nositeľmi informácií a snažia sa poznávať ako s ich silou čo najlepšie zachádzať.

Ak sa rozhodneme farby používať cielene či už v zdravovede, v móde, v umení, či v architektúre pracovného priestoru alebo domu, je dobré si ujasniť, aké frekvencie nám prinášajú pocit pohody. Pomocou farby si vytvoríme miesta, ktoré nás budú rôzne stimulovať. Povzbudzovať prácu pomôže napríklad oranžová, závislosti pomôže prekonávať korálová, sklamanie rieši zlatá, žltá pomáha prejasniť vnútorný chaos, strach dáva jasné vedenie a istotu, olivovo zelená pomôže odložiť masku, nespokojnosť, uvoľniť a načerpať silu, ak chceme kľud, volíme si modrú, fialová rieši precitlivenosť, je to farba liečenia duše, ... Pri rozoberaní farieb dala by som väčší dôraz na bielu a číru, ktoré nie sú samostatnou farbou, ale sa skladajú zo všetkých farieb dúhy. Farby čistoty a nevinnosti, ktoré zintenzívňujú pocity idealizmu, perfekcionalizmu, podrobenia sa ako aj poznania príčin utrpenia. Biela farba zintenzívňuje sterilitu preto by mala byť veľmi opatrne používaná.

SYSTÉMY VYUŽÍVAJÚCE FARBY... .

Existujú rôzne systémy ktoré využívajú rôzne teórie farieb. Spomeniem len niektoré, tie ostatné sa istotne nebudú cítiť dotknuté, lebo ich nezaznávam, nakoľko prispeli k vývoju svojou mierou.

Medzi moderné systémy(nie nové) v súlade s Goetheho náukou patria:
Aura-Soma (svetlo – telo) je neinvazívny systém celostnej liečby, vyvinutý v r. 1984 temer nevidiacou farmaceutkou Vicky Wallovou (nar. 1919 v Anglicku), ktorý sa pomaly rozširuje i do našich končín. Vníma človeka ako jednotu jeho tela, mysle, duše a ducha. Príčinu chorôb stavia pred potĺáčanie prejavu choroby. Hľadá korene chorôb v psychike, v nepochopených citoch, potlačených emóciách a nenaplnených očakávaniach. Na tejto ceste hľadania a nachádzania pravých príčin chorôb zohrávajú farby významnú úlohu.

Feng-šuej (vietor– voda) systém starý asi 6000 rokov, založený na hľadaní súvislostí medzi formami a ich pôsobením na priestor a človeka.

Three In One (tri v jednom – vedomie, podvedomie, telo) je ako systém zjednotenia mozgu(one brain) na Slovensku známy od r.1993. Gordon Stokes a Daniel Whiteside. Systém rieši celostnú liečbu formou rôznych metód pomocou kyneziológie, štrukturálnej neurológie, barometera správania, Bachových kvetových esencií, TAO, motivačných kariet, čakrálnych energiách, farieb, štruktúrálnych funkcí, meridiánov, svalových obvodov, ... To všetko spája pomocou úrovní vedomia.

Spojením týchto prvých dvoch celostných systémov dostávame štyri živly- Aura-Soma je vyjadrením ohňa(svetlo) a zeme(telo), feng-šuej vzduch(vietor) a voda(voda). Spojnicou medzi nimi je piaty prvok- éter- stred, ktorý ich zjednocuje a nadväzuje spojenie s jemnohmotným svetom.
Spojením všetkých troch dostávame päť prvkov( pribúda kov- múdrosť a porozumenie, odpútanie sa od hmoty), resp.tri strany trojúholníka( tri systémy ako celok), prvú formu zo štrukturálnej pevnosti – svetelné prepojenie, ktoré vychádza zo srdca.

Smer, ktorým sa budete uberať závisí na našej voľbe a výber nie je rozhodne jednoduchý nakoľko je tak široké spektrum možností. Chcela som vám poskytnúť iba svoj pohľad na metódy s ktorými pracujem a nedovolím si povedať, že im rozumiem, ale už roky sa o to snažím... .

Prajem vám veľa svetla pri výbere vašich farieb... ..
Monika Kašová
 

Vyberte región